Lemon Merigue Pie - Chocoreo Team
Lemon Meringue Pie - Without any chocolate!
Citron och marängpaj är den perfekta efterrätten med citrontartens syrligt härliga smak som passar utmärkt brevid den söta marängen. Med citronskal i pajdegen så blir pajen ännu godare eftersom att degen faktiskt är ganska torr. Men degens nötiga konsistens får inte tas bort, eftersom att pajen då i princip blir en lemoncurd med maräng på... Bilden är tagen ifrån pinterest men liknar det färgia resultatet. Jag har tyvärr inte hunnit ladda upp någon bild ännu, så det får bli en inspirationsbild istället. Idag har vi en klassisk, fransk maräng men du får gärna göra en italiensk om du vill!
Lycka till!
1 paj / ca 8 port
Pajdeg
370 g vetemjöl (ca 6 dl) Sikta ned vetemjölet i en skål. Arbeta ihop
smöret med fingertopparna så degen
180 g ekologiskt smör får en smulig konsistens. Rör ned resten
av ingredienserna och arbeta ihop.
115 g florsocker (ca 2 dl) Knåda degen ganska hastigt på ett
mjölat bakbord men var försiktig med att
Rivet skal av 1 citron arbeta för mycket med den. Låt den
sedan vila i kylskåpet minst 30 minuter.
Ett ekologiskt ägg Smöra en pajform, ca 22 cm i diameter.
Kavla ut degen tills den är ca 4-5 mm
3 msk mjölk och klä sedan kanter och botten med det.
Nagga pajdegen och klä det med
bakplåtspapper. Grädda på
180 grader i ca 15 minuter och ta sedan ut pajen.
Sänk värmen till 150 grader.
Curdfyllning och maräng
8 msk majsena Rör ut majsenan i lite utav
vattnet i två olika glas. Häll resten av vattnet i en
8 dl vatten kastrull. Rör ned citronsaft, skal
och majsenaredning från ett av glasen.
Saft och skal från 4 medelstora citroner Koka upp under omrörning men häll
i det andra glaset precis innan
6 dl strösocker det börjat koka. Låt koka i ca 3-4 minuter och
sedan svalna lite lätt. Rör ned 7
4 ägg, delade i gulor och vitor
matskedar utav strösockret och äggulorna
och häll fyllningen i skalet.
Det ska vara som en curd.
Vispa äggvittorna i en fettfri och ren skål till ett styvt skum. Vispa sedan ned reste
utav strösockret och bred smeten över pajen. Låt grädda i ytterliggare 40 minuter
och låt pajen svalna innan servering.