Lemon Merigue Pie - Chocoreo Team

Lemon Meringue Pie - Without any chocolate!

 Citron och marängpaj är den perfekta efterrätten med citrontartens syrligt härliga smak som passar utmärkt brevid den söta marängen. Med citronskal i pajdegen så blir pajen ännu godare eftersom att degen faktiskt är ganska torr. Men degens nötiga konsistens får inte tas bort, eftersom att pajen då i princip blir en lemoncurd med maräng på... Bilden är tagen ifrån pinterest men liknar det färgia resultatet. Jag har tyvärr inte hunnit ladda upp någon bild ännu, så det får bli en inspirationsbild istället. Idag har vi en klassisk, fransk maräng men du får gärna göra en italiensk om du vill! 

Lycka till!

1 paj / ca 8 port

Pajdeg

370 g vetemjöl (ca 6 dl)                 Sikta ned vetemjölet i en skål. Arbeta ihop

                                                      smöret med fingertopparna så degen

180 g ekologiskt smör                  får en smulig konsistens. Rör ned resten  

                                                     av ingredienserna och arbeta ihop.         

115 g florsocker (ca 2 dl)              Knåda degen ganska hastigt på ett

                                                     mjölat bakbord men var försiktig med att   

Rivet skal av 1 citron                    arbeta för mycket med den. Låt den

                                                     sedan vila i kylskåpet minst 30 minuter.         

Ett ekologiskt ägg                        Smöra en pajform, ca 22 cm i diameter.

                                                    Kavla ut degen tills den är ca 4-5 mm       

3 msk mjölk                                 och klä sedan kanter och botten med det.    

                                                   Nagga pajdegen och klä det med

                                                   bakplåtspapper. Grädda på

                                                   180 grader i ca 15 minuter och ta sedan ut pajen.

                                                   Sänk värmen till 150 grader.                                        

Curdfyllning och maräng

8 msk majsena                           Rör ut majsenan i lite utav

                                                    vattnet i två olika glas. Häll resten av vattnet i en

8 dl vatten                                   kastrull. Rör ned citronsaft, skal

                                                   och majsenaredning från ett av glasen.         

Saft och skal från 4 medelstora citroner     Koka upp under omrörning men häll

                                                 i det andra glaset precis innan

6 dl strösocker                             det börjat koka. Låt koka i ca 3-4 minuter och

                                                    sedan svalna lite lätt. Rör ned 7        

4 ägg, delade i gulor och vitor                     

                                                matskedar utav strösockret och äggulorna

                                              och häll fyllningen i skalet.         

                                             Det ska vara som en curd.       

 

Vispa äggvittorna i en fettfri och ren skål till ett styvt skum.  Vispa sedan ned reste

utav strösockret och bred smeten över pajen. Låt grädda i ytterliggare 40 minuter

och låt pajen svalna innan servering.